Stragan z owocami w Wietnamie to istne szaleństwo barw, po prostu kolorowy zawrót głowy. |
Ciężko tu znaleźć owoce powszechnie znane w Polsce a te które wydają się znane jak np. ananasy zaskakują intensywnością smaku i słodyczą. |
Sprzedawane są niemal na każdym kroku, jak ja kocham Azję za to :D Na zdjęciu mały, wiejski ryneczek zagubiony gdzieś w delcie Mekongu w okolicach Cantho. |
W większych miastach jak np. Hanoi też można spotkać stoiska. |
Owoce często są sprzedawane obrane na tackach (po prawej), gotowe do zjedzenia :D |
Obwoźny sklepik w stylu azjatyckim :D |
Rowerowe stragany to bardzo powszechne zjawisko w Wietnamie. |
Inna forma mobilnego stoiska z owocami. |
Zadowolona sprzedawczynie, odważa nam orzeszki :D |
Podczas zakupów cytrusów. |
Jeśli wlejemy do takiego owocu dodatkowo rum mamy słynne...coco loco :D |
Durian, z jednej strony smakołyk i rarytas a z drugiej niektórym ciężko znieść nawet jego zapach (oficjalnie jest zakaz wstępu np. na lotniska z durianem). Pochodzi z Indonezji. |
Mangostan właściwy to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej na wiecznie zielonych drzewach, wysokich na 20-30 m . |
Miąższ jest biały i bardzo soczysty (ale bez noża obiera się trudno), smakiem przypomina...mieszankę brzoskwini, liczi i ananasa. |
Chlebowiec różnolistny czyli Jackfruit
to największy owoc świata,
przeciętnie waży 10 kg, czasem nawet 30 kg.
Jego długość może dochodzić do 1 m.
|
Można go spożywać na surowo lub ugotowany. W smaku jest przyjemny, łagodny, kwaśny, nieco podobny do ananasa. |
Na plantacji papai czyli melonowca właściwego na Cat Ba (wyspa na Ha Long Bay). Owoc pochodzi z Ameryki Pd. |
Zwany również "Owocem Aniołów". Po zerwaniu papaje przechowuje się ok. 24 godzin, zanim przystąpimy do jedzenia. |
Po prostu pyszna. Smakuje jak połączenie mango i melona. |
Karambola, po przekrojeniu ma gwiazdkowaty kształt i kwaskowaty smak, służy głównie do ozdoby deserów. Spotykana czasem w tej formie również w polskich kawiarniach :D |
A tak rośnie dobrze nam znany ananas. |
Po zerwaniu już nie dojrzewa, dlatego pewnie taka różnica w smaku między owocami kupionymi w Azji a tymi dostępnymi w marketach w Polsce. |
I kolejny powszechnie znany owoc, arbuz :D |
Czapetka czyli wax apple pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W smaku chrupiąca, soczysta, mało słodka trochę przypomina rabarbar. |
Marakuja czyli męczennica bardzo orzeźwiająca, nieco kwaskowata, o silnym aromacie. Najlepiej smakuje wyjadana łyżeczką na surowo. |
Mmmm... Nie wiem czy to owoc ale trzcina cukrowa jest często sprzedawana w takich wiązkach. Pochodzi z nowej Gwinei. |
Miąższ zawarty w środku służy za słodką przekąskę. Powszechne jest również wyciskanie soku z trzciny ale według mnie smakuje jak osłodzona woda :D |
Pomelo zwane też biała cytryną pochodzi z Azji. Łączy słodycz pomarańczy i gorzkość grejpfruta, zjada się tylko miąższ obrany z białych błon |
Fruty często w Azji służą jako ofiary dla bogów i duszków (które ponoć uwielbiają owoce). |
Kwiaty i owoce obłaskawiają duszki. |
Inny przykład "owocowego" ołtarza. |
Cytron symbol szczęścia i pomyślności w handlu. Napotkani Wietnamczycy twierdzili, że to raczej owoc ofiarny, czczony ze względu na to, iż przypomina rękę Buddy ale rzadko jest jadany. |
Najbarwniejszy wpis. Ciekawe nazwy rzadkich owoców.
OdpowiedzUsuńBo to ja pisałam :D a że u mnie analfabetyzm wtórny i kultura obrazkowa to wyszło barwnie :D:D:D
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuń